Fri frakt på ordre over 1.000,-

0

Varmeprat med Naturfotograf Espen Mills

Foto: Espen Mills.

Husker du Espen Mills? Ekspedisjonsfotografen som tok med seg Heat Experience til Antarktis?

Han er nå tilbake i Norge etter tre måneder omtrent så langt sør man kan komme på planeten, og vi tok en prat med ham om turen – og om klærne fra Heat Experience klarte å holde ham varm!

– Velkommen hjem igjen! Hvordan føles det å være tilbake?
 
– Hehe, takk for det! Det er godt å være hjemme igjen ja! Det er selvsagt spennende å være på tur, og man opplever fantastisk mye flott på tre måneder, med seks turer til Antarktis og over 27 000 km seiling! Men er det ikke borte bra men hjemme best man sier?
 
– Det er nok sant det! Fortell oss gjerne litt om opplevelsene dine – og så ønsker vi jo selvsagt å høre hvordan klærne fungerte for deg underveis?
 
– Ja, hvor skal man begynne?? Jeg sender deg noen bilder, det er nesten enklere å ta en titt på dem – naturopplevelsene er vanskelig å beskrive med bare ord. Jeg jobber altså som fotograf, og i det daglige gjør jeg mye mer enn bare naturfoto og ekspedisjoner. Men særlig om vinteren når det er mørk og vått her på Vestlandet/Stavanger, tar jeg oppdrag som fotograf ombord på skip som seiler til Antarktis. Da er jobben rett og slett å dekke det som skjer, opplevelser vi har, samt å kjøre zodiac-båter med passasjerer for å se på isfjell og dyreliv.

Foto: Espen Mills

Antarktis er virkelig et eksempel på internasjonalt samarbeid som fungerer 🤝

– Antarktis er helt unikt både i hvor vakkert det er, og ikke minst det veldige dyrelivet som er i området i sommerhalvåret på den sørlige halvkule. Så kan man jo si mye om masseturismen og denslags, men det jeg syns er flott er at det satses sterkt på bærekraftig reiseliv og at man som besøkende egentlig ikke skal ha noen innvirkning på dyrelivet. Alle turoperatører i området har gått sammen om strenge regler som blant annet regulerer hvor ofte de ulike stedene besøkes, hvor nært dyrene man kan gå og hvor lenge man kan observere dyrene – f.eks. seler som ligger på et isflak – før man trekker seg tilbake. Antarktis er virkelig et eksempel på internasjonalt samarbeid som fungerer.
 
Stedene vi besøker er er på den Antarktiske halvøy, som ligger rundt 1000 km sør for de sørligste områdene av Chile og Argentina. Det er den voldsomme oppblomstringen av krill om sommeren der som legger grunnlaget for alt annet liv der. I samme område finner man også Falklandsøyene og Sør-Georgia som også er spennende områder, der noen av turene også går innom.

Foto: Espen Mills

Greit å bare ha den på svakeste varme hele tiden ♨️

– Men du lurte selvsagt på klærne! For meg så fungerte de aldeles utmerket! De ble flittig brukt, særlig varmevesten ble min favoritt. Den er så liten og lett, og så hadde jeg ofte en ullgenser eller tynn dunjakke oppå der igjen, før en skalljakke helt ytterst. På kjølige dager der jeg var i litt rolig aktivitet – som å rusle rundt på land og ta bilder – var det greit å bare ha den på svakeste varme hele tiden. Da holdt batteriet lenge. Ofte brukte jeg ikke varmen i det hele tatt, før jeg kanskje stoppet opp en stund og ble litt kald. Jeg tar en den timelapse, og da står man fort i ro i 15-20 minutter og venter – da var det bare å guffe opp på maks effekt og kjenne en deilig varme nesten umiddelbart. Noe jeg likte svært godt var at både vesten og hettegenseren brukte batteri med USB-C-kobling. Da kan man alltid ha med flere batteri – eller investere i ett med mer juice. 
 
Mange tenker seg nok at Antarktis er iskaldt, men det stemmer ikke alltid. Turismen foregår om sommeren, og er det vindstille og sol er det litt som en tidlig påske i Norge. Dessverre er det langt flere gråværsdager enn solskinnsdager (akkurat som hjemme på Vestlandet). Det er også mye vind – igjen som på Vestlandet, haha! Temperaturen ligger ofte rundt null, hvilket betyr at vi kan ha dager med regn og vind. Vinden er også iskald, langt kaldere enn det som jeg er vant med fra hjemme. Det er i slike tilfeller det er deilig å kunne “skru på varmen”. 
 
Noe annet som ble brukt hver dag, var Pullover Mittens. Kameraene jeg bruker (Olympus OM-1) er laget for utebruk, og har gode knapper og betjening der det meste fikses med hansker eller votter. Men noen ganger er det likevel greit å kunne “vippe vekk” halve votten og kunne bruke fingrene. På turen hadde jeg også med meg All Mountain Mittens. Disse var stort sett i sekken, tørre og god sånn i tilfelle fingrene ble kalde. En typisk situasjon var viss vi var ute på zodiac-tur i noen timer i regn og vind… da blir vottene våte og etterhvert kalde. Da var det deilig å de tørre vottene med fulle batterier i sekken. Det var faktisk veldig effektivt for å varme opp fingrene igjen. Og det må jeg si om vottene, at det er batterivarme i dem var nesten bare en bonus, for de er faktisk kjempegode i seg selv. Så der har jeg bare godt å si om alt fra Heat Experience jeg hadde med meg – det er solid kvalitet. 


Foto: Espen Mills

Bryllupssesongen er snart i gang
HEAT: Så hyggelig å høre at du er fornøyd! Blir det noen nye “ekspedisjoner” framover da?
 
ESPEN:-som fotograf her i Stavanger, med litt ulike oppdrag. Det går en del i boligfoto og litt andre kommersielle oppdrag, og så er bryllupssesongen snart i gang. Men da håper jeg ikke det blir behov for votter og varmevest, haha! Men det blir nok en liten tur til fjells i helgen. Om været er med oss så sover vi nok ute. Mulig jeg faktisk tester å sove med varmevesten… jeg blir alltid litt kald midt på natten, samme hvor god sovepose og liggeunderlag jeg investerer i. Kan jo være greit å se om det hjelper å skru på litt varme sånn i tre-tiden om natten? Det var faktisk en tanke jeg fikk akkurat nå, haha!
 
– Det gleder vi oss til å høre mer om! Tydelig at varmevesten har mange bruksmuligheter! 
 
Ønsker du å se flere bilder fra Espens tre måneder med varmevest blant pingviner, ta en titt på www.espenmills.no
 

Foto: Espen Mills // Hurtigruten Expeditions

24.05.2023